dinsdag 29 januari 2013

De klomp als cultureel erfgoed.

De klomp als cultureel erfgoed.

Waarom zouden we het klompen maken en wel het in het bijzonder het machinaal klompen maken, op de lijst van cultureel erfgoed moeten zetten?
In de laatste 20 jaar is het aantal klompenmakers sterk afgenomen. Rond 1995 waren er nog een 30 klompenmakers. Nu zijn dat er nog ongeveer 10, waarvan er misschien nog 5 produceren voor de handel. De terug loop van het aantal klompenmakers komt deels door geen opvolging in het bedrijf. Er zijn de laatste 10 jaar ook faillissementen gevallen in de branche.
Minder bedrijven hoeft geen probleem te zijn. Vraag en aanbod moet tenslotte ook op elkaar afgestemd zijn.

De grootste zorg die er is dat we de vakkennis kunnen overdragen. De vakkennis houdt niet op bij een klomp maken op de machine.
Wat houdt het vak van klompenmaker in. Hoe maak je klompen die een goede pasvorm hebben.
Als ik zo zit te denken wat schrijf ik en in welke volgorde, dan houdt het vak heel veel in. En is dit niet op een A4-tje te schrijven en wordt het een te lang verhaal.

Populieren stammen voor de klompen
De traditionele gele klompen

Het vak begint bij de boom en stopt bij de (geschilderde) klomp in de winkel.






Voor de vakkennis is geen school of cursus. Het vak moet geleerd worden op het bedrijf zelf. De ervaring leert dat het 2 tot 3 jaar duurt voor een werknemer het vak redelijk onder de knie heeft. Het eerste jaar kost een werknemer geld en gaat pas wat verdienen voor de werkgever na ongeveer 3 jaar.

Het "zicht" op een goede klomp krijgen is kijken en nog eens kijken, hoe een goed model er uit ziet.
En luisteren naar een ervaren klompenmaker die je vertelt, waar je op moet letten en wat je moet doen om een goede klomp te maken.
Technische kennis is ook van belang. Een goed onderhoud van de machines is heel belangrijk. Beschrijving van de machines is er zeer beperkt.
Het instellen van de machines op een bepaalde maat is een belangrijk deel van het vak. Per slot van rekening   is het een schoeisel waar je goed op moet kunnen lopen. Het instellen van de machines naar een bepaalde maat is ongeveer een dag werk.

De moderne techniek heeft ook zijn intrede gemaakt in de klompenmakerij. De sociale media is best belangrijk geworden. En internet met de webshop is ook een PR hulp middel. www.klompen.com

Klompenmaker een boeiend en veelzijdig beroep.  Een oud ambacht in een modern jasje. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten