zondag 31 januari 2016

Klompen kan ik niet dragen. Natuurlijk wel!


Vele dingen die je koopt beoordeel je op mooi of leuk of... weet ik nog meer dingen.
Klompen kopen op mooi is makkelijk, want wat je mooi vindt bepaal je zelf. En of je ze leuk vind bepaal je ook zelf.
Goede klompen kopen, is weer heel wat anders. Wat zijn goede klompen. Hoe bepaal je of klompen goed zijn. Dat is nou precies het probleem.
Klompen worden niet meer verkocht omdat ze oud bollig zijn. Oud premie Balkenende, nota bene een echte Zeeuw, riep: we moeten af van het imago van klompen en molens. Waarom?
Waarom hebben klompen geen goed imago? Omdat er vroeger door de gewone man op gelopen werd? Omdat het arbeiders schoeisel genoemd werd? Als je terug kijkt in de geschiedenis dan is dit niet waar. De edelen waren de eersten die op de allereerst klompen liepen.
Maar is dat de echte reden dat er steeds minder klompen verkocht en gedragen worden.
Bij de EU gaven ze jaren terug aan dat klompen niet op de werkvloer thuis horen. Klompen waren niet veilig. Vele testen bij TNO hebben heel wat anders aangegeven. Klompen hebben een CE keurmerk en zijn in sommige gevallen beter dan werkschoenen.
ARBO artsen en vele bedrijven gaven aan dat klompen niet op de werkvloer gedragen mochten worden. En wordt ook op vele bedrijven en bedrijfsterreinen verboden.
Zijn allemaal reden dat klompen minder verkocht worden. Dit heeft er ook aan bijgedragen dat de klomp steeds minder verkocht werden.
Een hele grote reden dat de klompen steeds minder gedragen worden is de kwaliteit die door sommige klompenmakers geleverd werd.
Een paar klompen kan er nog zo mooi uit zien, als de pasvorm niet goed is, of niet goed zit, kun je er niet op lopen.
De pasvorm van iedere klompenmaker is anders. Dat is goed, dat prima. Elke klompendrager voelt zich thuis in zijn klompen met zijn pasvorm.
Dat wordt anders als zijn pasvorm niet meer bij zijn leverancier hangt, dan hebben we een probleem. De klompen zijn niet goed, die klompen wil hij niet dragen, gaat niet meer naar zijn leverancier. Kan hij ze ergens anders nog wel kopen, hopelijk gaat hij zoeken. Een slecht scenario is, de dragen denkt: "moet geen klompen meer, kan er niet meer op lopen." Dat scenario zorgt ervoor dat er weer een klompendrager minder is.
Dit geeft enkel een probleem wanneer er handelaren zijn die bij verschillende klompenmakers inkopen en deze ook zo leveren bij de winkels. Als je bij een winkel verschillende modellen levert en dit is niet bekend bij de klant, raak je klanten kwijt!
Maar, hoe is het met de maatvoering. Die is ook belangrijk. Een schoenmaat loopt op met ongeveer 6 mm.
Standaard lopen de klompenmaten op met 5 mm. Een halve centimeter. De kleinste maat is 13 cm en zo lopen de maten op tot 31, soms 32 cm. Als de maatvoering naar centimeters gaat, 1 maat is 1 cm i.p.v 0.5 cm, betekent dat een deel van de klompendragers zijn maat niet meer kan kopen. Weer een deel van de dragers die ander schoeisel koopt?
Dan nog een laatste, welk hout is goed voor klompen. Hoe minder het hout weegt, hoe sneller de klompen versleten zijn. Voor souvenirklompen is dit mooi. Wegen de klompen weinig in de koffer bij het reizen.

Een goede kwaliteitsklomp is nog te koop in Heinkenszand. 





















Geen opmerkingen:

Een reactie posten