woensdag 20 juni 2012

Klompen Schilderen


Schilderen. deel 1 
Vroeger werden enkel de klompen geschilderd die op zondag werden gedragen .
De enige kleur die gebruikt werd was geel. In bepaalde streken van het land, droeg men tijdens de rouw periode zwart geschilderde klompen.

Bij de draag klompen werd 50 jaar terug 20% van de klompen geschilderd. Tegenwoordig wordt er 75% van de klompen geschilderd. Niet alleen geel,  maar ook alle andere kleuren. Zoals bij voetbal evenementen oranje.

Schilderen is de meest bewerkelijke fase van het afwerken van de klomp.Alles wordt geschilderd met de kwast. Dit om te zorgen dat er geen verf aan de binnenzijde komt. Bij spuiten of dompelen komt er verf aan de binnenzijde.

Waarom geen verf aan de binnenzijde van de klomp?
Om meerdere redenen. 
Wanneer je de binnenzijde schildert, geeft de verf af aan de sokken. Ook het natuurlijke zicht is weg. De belangrijkste reden is, dat als er verf aan de binnenkant zit, de poriën van het hout worden afgesloten. 
Waarom is dat belangrijk. Bij het dragen van klompen  heb je geen koude voeten. Hout isoleert en houdt de warmte van de voet in de klomp. Ook neemt het hout van de klomp door de poriën transpiratie vocht op. Wanneer de poriën dicht zijn kan het hout geen transpiratie vocht meer opnemen. Waardoor het vocht aan de voet blijft afkoelt en dan als nog koude voeten hebt. Zo zou de klompen een stuk van zijn kwaliteit verliezen.

De volgorde van schilder. 
Er wordt eerst een grondlaag geplaatst. Wanneer deze laag droog is wordt de klomp gepolijst om een 2e laag te plaatsen. Voordat de klompen worden afgelakt komt er een transfer op de klomp. Elke geschilderde klomp is voorzien van 3 lagen verf. 
De verf is watergedragen verf. Helaas de lak laag nog niet. De watergedragen vernis heeft nog te weinig glans die voldoende is voor een mooie glanzende afwerking.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten